måndag 2 juni 2014

Jan Myrdal och nationella fronten i Frankrike

Hur svårt kan det vara att tyda Jan Myrdals budskap? Jag har inte läst mycket av honom förut och jag har inte heller något speciellt förhållande till Jan Myrdal. Detta är kanske är en fördel.

Foto från fib kulturfront, http://fib.se/debatt/item/4212-jan-myrdal-om-franska-valet-och-front-national


Den 26 maj publicerades en artikel av Jan Myrdal i fib kulturfront: "Om franska valet och Front National",
http://fib.se/debatt/item/4212-jan-myrdal-om-franska-valet-och-front-national

Jag är mycket förundrad över de spretiga diskussionerna son Jan Myrdals artikel har skapat. Vissa vill se Jan Myrdals text som en värdefull analys. Men jag kan inte se att Jan Myrdal tillför någonting när det gäller analysen över nationella frontens framgång i EU-valet. Att högerpopulistiska, nationalistiska, rasistiska, fascistiska och nazistiska partier kan växa under ekonomisk kris med arbetslöshet och försämrad välfärd, då de gamla borgerliga partierna är misskrediterade och då det inte finns några trovärdiga socialistiska alternativ är ingenting nytt. Den rasism som nationella fronten står för utelämnas helt. För mig är det helt uppenbart att hela texten går ut på att motivera en enhetsfront med nationella fronten.
"Vänsterns, den franska såväl som den internationella, nu pågående ständiga angrepp på Front National är begripliga med tanke på partiets bakgrund och historia men också kontraproduktiva och grundade på en bristande analys av den politiska verkligheten. Närmast kan detta jämföras med  kampanjen för 85 år sedan om socialdemokratin som socialfascism." 
Jan Myrdal gör en direkt jämförelse mellan den felaktiga kampanjen mot socialfascism från tidigt 30-tal och förhållandet till nationella fronten i dagsläget. När det gäller synen på kampanjen mot socialfascism så är jag överens med honom.
"Men hennes [Marine Le Pen] ställningstaganden är logiska och för 'vänstern' traditionellt begripliga. Utrikespolitiskt innebär det en i egentlig mening gaullistisk politik: bryta Förenta staternas vilja till världsvälde, ut ur EU, ut ur NATO, nära samarbete med Moskva, Beijing (och Berlin) och kanske med ett framtida Eurasien."
Det som jag antar intresserar Jan Myrdal allra mest, vilket texten endast behandlas i en mening är hur nationella fronten ser på Ryssland och hur de ställer sig till läget i Syrien och Ukraina. Där verkar Jan Myrdal och nationella fronten stå varandra nära. Jan Myrdal anser att USA för krig i Syrien genom ombud och att det är USA som ensidigt driver fram ett krig i Ukraina. Följande citat från en text som behandlar Syrien och Ukraina visar hur viktigt Rysslands roll är för Jan Myrdal:
"Om inte Ryssland nu lyckas skrämma EU och Förenta staterna att dra sig tillbaka som vi med en då existerande internationell vänster (och Förenta staternas bittra vetskap om att också Moskva hade atombomb) lyckades avvärja krigshotet 1952 är våra individuella chanser att överleva de närmaste åren små." 
- http://fib.se/debatt/item/3953-konflikten-om-ukraina-maste-ses-i-sitt-sammanhang

Mer om Nationella frontens förhållande till Ryssland:
Putins högerextrema vänner i Europa
http://imrussia.org/en/russia-and-the-world/645-putins-far-right-friends-in-europe
Putin kan bli EU-valets vinnare - Vad har han ihop med Europas högerextrema
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/wolfganghansson/article18932053.ab
Le Pen on Ukraine crisis: US pursuing own interests, not those of EU
http://rt.com/news/162888-marine-pen-us-europe/



Den 15 mars arrangerades ett möte mot "USA-alliansens nazistkupp i Ukraina". På videon ovanför visas delar av Jan Myrdal tal på mötet. Flera tal på mötet, se youtube.

Jag skulle inte bry mig om vad Jan Myrdal skrev om det inte vore så att han var en del av en internationell vänsterströmning, en vänster som ser konflikter utifrån geopolitik och som tyr sig till den ryska imperialismen i kampen mot USA-imperialismen. Detta istället för att sätta sin tillit till arbetarklassens kraft och förmåga i klasskampen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar